Budva

Uživajte u posjeti

Budva na pjenu od mora - istorijska ljepotica Mediterana

Ova mistična ljepotica, biser Jadrana, u sebi krije mnoge čari – od preljepog starog grada do jedinstvene primorske hrane, niske kamenitih i pješčanih plaža, veselog duha meštana, čuvenih priča i legendi, do unikatne primorske muzike Budvana.

 

Već 2500 godina ulice Starog budvanskog grada pamte ljudske stope i legende ubelježene u njegovim kamenitim reljefima.

 

Jedna od čuvenih priča koje se pamte kroz istoriju tiče se samog osnivanja Budve, a povezana je upravo sa jednim od najinteresantnijih figura grčke mitologije – kraljem Kadmosom, sinom kralja Agenora. Ovaj feničanski junak u mitologiji je poznat po mnogim dijelima – ubistvu zmaja boga rata Aresa zbog čega je proživjeo velike muke, ali i uspjeo da postane prvi čovjek koji je oženio ženu božanskog porekla Harmoniju, kćerku boginje ljubavi Afrodite i boga Aresa. Takođe je Grcima podario alfabet, i osnovao čuvjeni grad Tebu.

 

Pred kraj svog dugog života, Kadmos i Harmonija, protjerani iz Tebe, a u potrazi za utočištem na volovskim kolima stigli su u zemlju Enhelejaca i osnovali grad Bouthoe (Budvu), od grčke riječi „BOUS“ (što znači vo). Na tom mjestu zatražiše od bogova da ih pretvore u serpente, te prema legendi njih dvoje i dalje leže isprepleteni u vrtovima nara na ovoj obali Jadrana.

Destinacija koja priča istoriju

U zabelježenoj istoriji, utvrđeni grad datira još iz antičkog doba. Vjeruje se da je on prvobitno bio ostrvo koje je kasnije, spojivši se sa obalom, formiralo zemljouz.

 

U antičko vrijeme, ovo je bila zemlja Ilira. Oni pridošlim Grcima nisu dozvoljavali da naseljavaju kolonijalno stanovništvo, no su umjesto toga na ovom prostoru postojali samo pojedini grčki tržni centri, takozvani emporiji. Jedan od njih bio je i  u Budvi tokom VI – V vijeka prije nove ere.

 

Nakon ilirsko-rimskih ratova, Budva je potpala pod rimsku vlast. Rimljani su, za razliku od Grka, uspjeli da kolonizuju ovaj deo Jadrana, a njihova su naselja poznata kao konventi ili opida (oppida civium Romananorum). U ovim gradovima postojao je veći broj trgovaca, Grka, orijantalaca, Italika i zanatlija koji su uticali na formiranje zanatskih kolegija.

 

Kasnije, kada su Avari razorili staru Duklju, te dolaskom Slovena, veliki broj romanizovanih mještana se povukao u utvrđene primorske gradove. U ranom srednjem vijeku, Budva je bila multilingvalni vizantinski grad, sa grčkom vojnom posadom (garnizonom) i iliro-romanskim stanovništvom, dok su Sloveni živjeli po župama i nekoliko vijekova bili podanici vizantijskog cara.

 

Posle 1181. godine,  Budva se nalazila u državi Stefana Nemanje, Kraljevini Srbiji, a kasnije i Carstvu. Za vrijeme cara Stefana Uroša IV, po uzoru na Dušanov zakonik sačinjen je i prvi Statut grada Budve.

 

U kasnijem periodu, ovaj grad se nalazio pod vlašću Balšića, Crnojevića i Srpske despotovine. Međutim, nakon prvog pada Srpske despotovine pod tursku vlast 1439. godine ove prostore osvajaju Mleci, koji su do 1443. godine zauzeli cio obalski pojas Donje Zete, od Bojane do Kotora, uključujući i Budvu. Nakon pada Mletačke republike, Budva je pripala Austrougarskoj.

 

Budva – nekadašnji dom mnogih mediteranskih kultura koje su svaka iza sebe ostavile velikog traga na njen razvoj i istoriju, danas je danas je najpoznatiji grad crnogorskog primorja sa oko 18.000 stanovnika. Ujedno je i grad teatar, mondensko ljetovalište, turistički centar, festivalski grad, i prestižna tačka na turističkoj karti Evrope.

 

Na prostranstvu od 35km oko Budve nalazi se ono što je poznato kao Budvanska rivijera. Ona obuhvata 12,5km plaža i brojne poznate turističke destinacije poput grada Budve, Jaza, Petrovca na moru, Kraljičine plaže i čuvenog Svetog Stefana.

 

Okupana suncem u podnožju gorostasnih planina, ova kraljica Jadrana nosi epitet „metropole turizma“, kao jedno od najposjećenijih mijesta na Jadranu.

 

Njena ljepota ogleda se u poznatoj venecijanskoj gradnji starog grada, bogatoj istoriji, jedinstvenim romantičnim crkvama, koncertima i umetničkim manifestacijama koja, možemo reći, kroz vijekove osvajaju srca mnogobrojnih turista koji u potrazi za ljepotom stignu do njenih zidina.

Tvrđave

Manastiri

Crkve

Budva 1

Informacije

O nama
Kontakt
Budva

Sitemap

 Zapratite nas