Crkve

Neprocjenjiva vrijednost kulturne baštine koju Budva posjeduje najbolje se ogleda kroz njene crkve. Ispreplitanost različitih kultura i civilizacija ostavila je neizbrisiv trag u vidu prelepih građevina koje posjetiocima Mediteranskog bisera oduzimaju dah kako svojom arhitekturom, tako i istorijom. One pripovjedaju priče o vremenima i narodima koji su kroz Budvu prolazili i u njoj živeli, o ratovima i hrabrosti, o vjeri i nadi.

Crkva Svete Trojice

Dok je Boka bila pod vlašću Austrije, budvanski pravoslavci i crnogorski vladika  Petar I Petrović Njegoš zalagali su se za igradnju pravoslavne crkve. Nakon što im je zahtjev odobren, gradnja je započeta 1978, a  završena 1804. Godine. Crkva je izgrađena od ružičastog i belog kamena, po ugledu na crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Podmaine.  Sveta Trojica je slava Budve, pa se tom prilikom u crkvi Svete Trojice organizuju trodnevne liturgije poznatije kao Trojčidanska litija. U porti crkve se nalazi grob Stefana Mitrova Ljubiše znamenitog Budvanina i jednog od najpoznatijih domaćih pisaca iz XIX veka.

Santa Maria in Punta

Poznata i kao Crkva Svete Marije, Santa Maria in Punta je jedan od najstarijih katoličkih hramova u Crnoj Gori, natpis koji je uklesan na jednom od zidova svjedoči da ona datira iz 840. godine. Prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, a prema legendi sagrađena je na mjestu gde su benediktinci budvanskim hrišćanima predali ikonu Svete Marije – Budvanske Gospe.

Crkva se nalazi na rtu u jugozapadnom dijelu Budve što i sam njen naziv govori , in punta – na rtu. Sama građevina predstavlja sklop različitih stilova i perioda građenja, pa tako prelomljeni svodovi gotičkog stila potiču iz XIII veka, dok su zvonik sa tri okna na sjevernoj strani crkve i ornamentisana rozeta na istočnoj strani postali sastavni deo crkve u XVII veku. Fasada od od lomljenog kamena daje joj jedinstven i rustičan izgled. Danas se u Crkvi Svete Marije između ostalog, organizuju i umjetničke izložbe i koncerti klasične muzike.

Crkva Svetog Ivana Krstitelja

Visoki zvonik ove crkve je jedan od najprepoznatljivijih obeležja i glavnih orjentira u Budvi. Zbog svoje arhitekture, jedinstvenih  prozora i prelomljenih svodova koji odlikuju gotiku, prjetpostavlja se da je sagrađena u XV veku, no postoje i legende da je ova crkva zapravo izgrađena još u VII veku. Na sjevernom oltaru nalazi se najpoznatija Budvanska ikona – Budvanska Gospa koja je zaštitnica grada. U crkvu Svetog Ivana je prebačena iz Crkve Svete Marije u kojoj se nalazila vekovima. Istorija ikone je obavijena velom tajne, a ljudi joj pripisuju čudotvorna dejstva. Sa druge strane, na južnom oltaru nalazi se ikona Svetog Antona Padovanskog koji je takođe među stanovništvom poznat kao zaštitnig grada.

 

Crkve 1

Informacije

O nama
Kontakt
Budva

Sitemap

 Zapratite nas