Manastiri

Pored raznih manifestacija, odlične hrane, predivnih planina i nevjerovatnog plavetnila Jadranskog mora, Budva u sebi krije i ljepote koje u sebi nose vjekove kulturnog nasljeđa Crne Gore. Manastiri koji okružuju ovaj nesvakidašnji grad, oko njega stvaraju auru spokoja i duhovnog bogatstva. Svaki kamen mnoštva manastira svedoči o bogatoj istoriji koja se na ovom području odvijala stotinama godina. Mir koji ćete osjetiti  u nekom od ovih arhitektonskih i  vjerskih čuda, dok slušate cvrkut ptica udišući najzdraviji vazduh borovih šuma, namamiće Vas da se vratite Budvi bar još jednom.

Manastir Uspenja presvete Bogorodice

Manastir koji je posvećen Uspenju presvete Bogorodice poznat je još i po nazivima Podmaine, Podostrog ili Maine. Prvi put se pominje 1630. godine a po arhitektonskim karakteristikama može se zaključiti da je sagrađen ranije, najvjerovatnije u 15. veku. Tokom druge polovine 18. veka, manastir se dva puta našao na meti mletačkih osvajačkih pohoda, na sreću ovi pokušaji bili su bezuspješni. Petar Drugi Petrović Njegoš voleo je da provodi zime u ovom manastiru i baš u njemu je, kako se priča, napisao deo “Gorskog vijenca” i “Svobodijadu”. Gradnja velelepne kamene terase koja krasi manastir takođe se pripisuje Njegošu. U kompleksu manastira nalaze se hram Vavedenju presvete Bogorodice i hram Uspenja presvete Bogorodice.

Manastir Praskvica

Ime Praskavica prema legendi ovaj manastir je dobio po izvoru iz kojeg je tekla voda sa ukusom i mirisom breskve to jest praske. Zvanično se smatra da je podignut oko 1413. godine a povelja zetskog vladara Balše III garantuje da je u to vreme postojao. Međutim, u narodu se veruje da manastir postoji od 1050. godine kada je po legendi izgrađena jedna od dve crkve koje se nalaze u okviru manastira, Crkva Svete Trojice koja je obnovljena u drugoj polovini XVII veka. U njoj su sačuvane neprocjenjive ikone, dokumenta i freske iz XVI i XVII veka. Druga crkva posvjećena je Svetom Nikoli i u njoj se nalazi zlatni krst cara Dušana donet iz Visokih Dečana kao i “kameni sto pravde” Balše III za kojim je zasedao plemenski zbor Paštrovića. Manastir se u narodu  naziva još i Duša Paštrovića.

Manastir Stanjevići

Ovaj manastir ime nosi po poborskom bratstvu Stanjevića a naziva se joši manastir Svete trojice po crkvi koja se nalazi u njemu.  Nalazi se na padinama planine Lovćen i datira iz XIV veka. Tokom vekova postojanja, u njemu su boravile mnoge ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u istoriji poput Petra I Petrovića Njegoša, Petra II Petrovića Njegoša, Dositeja Obradovića i još mnogih. Prilikom ustanka protiv austrijske vlasti u XIX veku manastir je miniran i ruiniran, a zemljotres iz 1979. godine dodatno ga je uništio.  Na 680-godišnjicu postojanja manastir je obnovljen i danas predstavlja jedan od najljepših duhovnih svetilišta Crne Gore.

 

Manastiri 1

Informacije

O nama
Kontakt
Budva

Sitemap

 Zapratite nas