Tvrđave

Svaki dio crnogorskog primorja za sebe nosi bogatu istoriju zapamćenju u vidu raznolikih i slikovitih uvtvrđenja od poznatih kula Herceg Novog, preko Kotorske tvrđave, pa sve do Budvanskog starog grada i Ulcinja.

Međutim, Budva u sebi krije posebnu čar i preko dve i po hiljade godina stare istorije zabeležene u njenim pločama, utvrđenjima i krajevima koji svakog putnika svojom jedinstvenom ljepotom mame na istraživanje.

Citadela (Tvrđava Svete Marije)

Ova čuvena tvrđava koja se nalazi u samom Starom Gradu Budve, jedan je od njegovih srednjevekovnih monumentalnih i samostalnih objekata, koji je izgrađen kako bi zaštitio grad od napada sa mora. Nekada, ona je bila opremljena svim potrepštinama u slučaju opsade grada, a danas predstavlja važan spomenik kulture i popularnu turističku atrakciju kada se nađete u Budvi.

Njene moćne zidine garantovale su neprobojnost od strane neprijatelja, a odlični temperaturni uslovi prostorija u njenoj unutrašnjosti obezbeđivali su čuvanje namirnica i tokom najdužih opsada grada. Citadela je u cijelosti izgrađena još davne 840. godine, međutim od originalnih zgrada ostale su samo severna kula i severni i istočni zid.

Nastavak gradnje se odigrao u XV vijeku kada su izgrađene zgrade bivše kasarne, kapije i zidovi koji su i danas očuvani, kao i crkva Sv. Marije od kojih se čuvaju ruševine. Na zidu Citadele možete primetiti čuveni simbol dvije ribice, koji ujedno predstavlja i jedan od glavniih simbola grada Budve. Prema legendi, on predstavlja sjećanje na ljubavnu priču dvoje mladih koji su se, kako bi od roditelja branili svoju ljubav, zajedno utopili u moru.

Ulaz u samu Citadelu se simbolično naplaćuje kako bi se omogućilo njeno očuvanje. Ovde se se svake godine održava i čuveni festival „Grad Teatar“, a na njenom prostoru možete posjetiti i muzej, restoran, kao i vidikovac sa kog možete posmatrati slikovitu panoramu Budve.

Tvrđava oko Starog Grada Budva

Osnivanje starog grada Budve povezan je sa antičkom grčkom i dobro je poznat u mitološkim pričama o feničanskom junaku Kadmosu i njegovoj ženi božanskog porekla Harmoniji, a njegova istorija je duga i preko dve hiljade godina.

Stari Grad Budva prvobitno je podignut na ostvru nedaleko od obale, međutim kasnije je, spojivši se prevlakom sa kopnom, postao obalsko utvrđenje. Grad je i danas očuvan, i predstavlja centar zbivanja i turizma, a njegove kuće se i dalje koriste za život. Velelepni tvrđavni zid oko Starog Grada izgradili su Venecijanci još u doba Renesanse u XVII vijeku. Međutim, tokom snažnog zemljotresa 15. aprila 1979. godine jačine 7 stepena Rihterove skale utvrđnenje je pretrpelo masivno oštećenje, nakon kog su zidine i kuće uspješno sanirane.

Danas, ovaj stari dio Budve predstavlja arhitektonski spomenik antike zaštićen UNESCO-om, a Stari grad Budva jedan čitav muzej pod otvorenim nebom sa puno atrakcija i kulturnim znamenitostima u kom se još uvjek živi u starim kućama od tesanog kamena.

Tvrđava Kosmač

Austrougarske vlasti su odmah po dolasku u Boku početkom XIX vijeka, prepoznale povolajn geostrategijski položaj brda Kosmač, te su na njemu organizovali posadu za kako bi uspjeli kontrolisati granice ka Crnoj Gori. Prema tome, ova tvrđava, građena u periodu od 1838. godine do 1850. godine od strane Austrougarske, predstavlja osmatračnicu i kompleks odbrambenog karaktera.

Takođe, ono je služilo i kao vododelnica između zemalja Austro-Ugarske i teritorije Crne Gore. Važnost tvrđave, koja je forme kružnog bastiona sa dva sprata i tri sloja zidova, potvrđuje činjenica da ju je 1875. godine posjetio i sam austrijski car Franz Josef.

Tvrđava se nalazi na istoimenom brdu Kosmač na visini od 800 m iznad nivoa mora u blizini sela Brajići nedaleko od magistralnog puta Budva – Cetinje. U svom prirodnom ambijentu, sa jedinstvenim pogledom na budvansku rivijeru, ona dominira prostorom prema Budvi, te od 1964. godine predstavlja nepkretno dobro pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturnih dobara (danas Uprava za zaštitu kulturnih dobara).

Tvrđava Mogren

Ovo preljepo, a pomalo zaboravljeno utvrđenje izgrađeno je 1860. godine od strane Austrougarske vlasti koja je željena da na ovaj način zaštiti zapadne granice grada Budve. Svojevremeno, tvrđava je bila moćna odbrambena struktura skoro potpuno pravougaone formacije sa visokim zidovima i kulama u svakom uglu.

Austrougarskoj vojsci poslužila je u preuzimanju potpune kontrole nad svim pristupima gradu, uključujući i položaj sa mora. Neki njeni dijelovi završeni su tokom dva svetska rata u kojima su postojala mjesta za skladištenje oružja i municije.

Danas, Tvrđava Mogren je jedna pomalo zaboravljena destinacija, premda  lokalitet sa jednim od najljepših panoramskih pogleda na čitavu Budvansku rivijeru. Njen autentičan ambijent uz spoj kamena i mora daje joj romantičnu notu kojoj je teško odoljeti. Tvrđava se nalazi na svega 1km puta od grada Budve između plaže Mogren i Jaz i odlična je opcija ukoliko želite da se upustite u pravu istraživačku avanturu.

Venecijanska Tvrđava Kastelo

U malom i romantičnom primorskom mjestu Petrovac na moru na Budvanskoj Rivijeri, nalazi se Venecijanska Tvrđava Kastelo koju su podigli Venecijanaci u XVI veku kao zaštitu od pirata i susjednih pljačkaša i stalnu postaju garnizona smještenog u Petrovcu.

Njeni podrumi su bili korišteni kao skladišta za municiju, oružje, vino i masline. Tvrđava se nalazi na prirodnom rtu uz more, što joj je davalo odličan strateški položaj, dok oštre stene koje je okružuju danas pružaju posebnu ljepotu, a svim turistima jedinstven doživljaj kada je posjete.  Po svojoj popularnosti, ona je neizbježna destinacija svima koji obilaze Petrovac na moru, ali i samu Budvu, budući da je od grada udaljena svega 20 minuta vožnje.

Tvrđave 1

Informacije

O nama
Kontakt
Budva

Sitemap

 Zapratite nas